Deprecated: Function session_is_registered() is deprecated in /home/d11441/public_html/swedish/cart.php on line 3
Felixfilm

1. MOTSTÅNDARE TILL LÄNGTAN

MÖT DEN FASCINERANDE FOTOGRAFEN MARIANNE GREENWOOD
I detta närgående porträtt följer vi Greenwoods livsresa bakom och framför kameran. MOTSTÅNDARE TILL LÄNGTAN tar oss med till de spännande platser där grunden för hennes skapande tog form!

Vi möts av Mariannes intensiva och skarpa blick. Ni får skynda er, säger hon. Jag vet inte hur länge jag kommer att vara kvar. Marianne är ivrig att komma igång och har tagit fram en mängd böcker och fotografier. Hon tittar på mig länge och säger: Det är ett äventyr att leva. Det viktiga är att inte gå och drömma om saker som man vill göra och tappar bort nuet. Om du är här och du längtar hela tiden efter någonting annat, så förlorar du den tiden… Jag är motståndare till längtan och drömmarna.

Rummet är enkelt möblerat. Marianne överlever på sin folkpension. Hon har inte haft någon fast adress, utan rest från plats till plats. Marianne står mitt i solljuset i sin lilla vindsvåning. Fönstret är öppet och en svag bris letar sig in. Här bor jag med vinden. Den kommer in och så far den ut igen. Jag vill bo på havet, men det kan jag inte. Det är slut på det men i alla fall… Hon tittar ut över Medelhavet som ligger där skimrande och turkost.

Marianne föds i Gällivare 1916 och flyttar senare till Kiruna och Skellefteå med sin familj. Uppväxten präglas av färgstarka föräldrar och stor närhet till naturen. I februari någon gång syns en gyllene strimma på vår barnkammarvägg. Vi rusar genom rummen och ropar: ”Mor, solen har kommit tillbaka!” Vi ropade alltid detsamma. Bardomens möte med den samiska kulturen föder ett stort intresse för ursprungsbefolkningars situation. Under flera årtionden levde Marianne såväl på de amerikanska kontinenterna som på Papua Nya Guinea och i olika delar av Asien. Genom henne får vi möta kulturer som idag inte längre finns. Vi följer med henne på en 5-års seglats i Karibien och Söderhavet och till Antibes, dit Marianne kom på 50-talet och lärde känna Picasso, Taube och många fler.

Marianne berättar om sina äventyr och spännande möten, men också om det höga pris hon betalar för sin frihet, om sonen som lämnas hos mormor och morfar. Allting har ett pris… Ett sådant liv som jag har levt har kostat. Inte bara för mig, men mest för barnen. Jag var nog ingen bra mor. Det är inget att göra åt det… Jag ångrar inget. Det är ingen idé. Vi gör så gott vi kan antagligen.

Stommen i vår berättelse består av samtal med Marianne och med personer som stått henne nära. Filmen berikas av många spännande skildringar ur Mariannes böcker, som dramatiseras och vävs samman med Mariannes egna bilder. Jag fotograferar inte bara den som jag har valt att fotografera… Jag fotograferar min egen upplevelse. Så delar jag med mig till någon som jag hoppas också ska känna någonting av detta möte. Det är vad det hela går ut på, ingenting annat…

Mötet med Marianne i denna film blir en resa med mycket humor och provocerande tankegångar. Född i en borglig och välordnad miljö ger hon sig av och lever ett liv som hippie, långt innan begreppet ännu finns. Följ en modig och egensinnig kvinna som väljer att gå egen väg. En berättelse om livets möjligheter och utmaningar.


Regi: Titti Johnson & Helgi Felixson
Mariannes röst: Gunnel Lindblom
Musik: Johan Zachrisson
Producent Helgi Felixson
Samproduktion: SVT - MERKUR FILM - RUV - DR - YLE
Med stöd av: FILMPOOL NORD - GÄLLIVARE KOMMUN - NFF
Produktion: Felix Film AB
Inspelningsformat DVCam
Visningsformat: DIGIBETA
Längd 1x52 min